Konik Wie co Je - Tłuszcze
23 lis 2016

W tym odcinku „Konik wie co je!” trener Krzysiek Goleń odpowie na z pozoru oczywiste pytanie „Czy od tłuszczy tyjemy?” Odpowiedź może być inna niż wielu się wydaje, dlatego zapraszamy do lektury!

 


 


Tłuszcze – czy to od nich tyjemy?


Dziś zajmiemy się owianym złą sławą „tłuszczem”! Poniższa grafika pokazuje wygląd dorosłych mężczyzn i kobiet posiadających określony procent tkanki tłuszczowej w swoim ciele.



Należy pamiętać, że powodem nadwagi i otyłości nie są bezpośrednio tłuszcze, lecz nadwyżka kaloryczna, którą dostarczamy w ciągu dnia do naszego organizmu. Tłuszcz jest o tyle niebezpieczny, że jego nadmierne spożywanie może przyczynić się do odkładania zbędnej tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak nie dlatego, że ze swojej definicji jest czymś złym i należy go unikać, lecz ze względu na wysoką wartość energetyczną wynoszącą 9 kcal na 1 g.

Istnieją trzy główne składniki tkanki tłuszczowej:

  1. tłuszcz podstawowy – służący do budowy tkanek,
  2. tłuszcz związany z płcią – posiadający funkcje hormonalne,
  3. tłuszcz zapasowy – produkujący energię. 

Aby każdy z trzech rodzajów tłuszczów mógł pełnić swoje funkcje w organizmie, należy go spożywać w przedziale 20-30% całodobowego zapotrzebowania kalorycznego. Dotyczy to przede wszystkim sportowców, ponieważ ich układ nerwowy jest narażony na przeciążenia ze względu na duży wysiłek fizyczny.

Istnieją tłuszcze, które są niezbędne dla naszych organizmów, ponieważ nie potrafimy ich sami  wytworzyć. Są to nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3 i omega-6. Kontrolują one krzepnięcie krwi, zapobiegają zapaleniom, zwiększają napięcie ścian krwionośnych i dbają o układ odpornościowy.

Możemy je dostarczyć poprzez:

  • tłuste ryby – np. makrela, świeży tuńczyk, łosoś, sardynki,
  • siemię lniane, nasiona dyni,
  • orzechy – np. włoskie, ziemne, 
  • oleje roślinne – np. rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek,
  • warzywa o ciemnozielonych liściach zawierające niewielkie ilości tłuszczów – np. szpinak, jarmuż lub bataty.


Bardzo ważnym argumentem, za nie rezygnowaniem z przyjmowania tłuszczów jest fakt, że są one niezbędne przy właściwym rozpuszczaniu witamin: A,D,E oraz K.



Podsumowując, tłuszcz jest niezbędnym makroskładnikiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu i nie należy z niego rezygnować, ale trzeba uważać z jego stosowaniem i wybieraniem jego źródła. Należy pamiętać, że najlepsze są źródła roślinne, nie zwierzęce! Pomocnym narzędziem w kontroli wagi jest wiedza, ile kalorii musi dostarczyć młody sportowiec, aby utrzymać jego organizm w zdrowiu i optymalnej wadze…

Materiał przygotował dietetyk - Krzysztof Goleń. Chętnych zapraszamy na odpłatne indywidualne konsultacje dietetyczne. Wszystkie informacje dostępne pod numerem telefonu – 690 018 030, a także pod adresem e-mail – dietetyk@talent.waw.pl.

Autor: Talent Warszawa
pon
wt
śr
czw
pt
sob
ndz

Obejrzyj nas!
Więcej na
Wspierają nas
Szkolenie Sportowe Dzieci i Młodzieży prowadzone przez Talent Warszawa współfinansuje m.st. Warszawa
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".
X