Niby MIKRO, a jednak bardzo ważne!
23 lis 2016

W tym tygodniu zagłębimy się nad, być może mało znanym, tematem mikroelementów i ich wpływu na ludzki organizm. Dlaczego regularne dostarczanie ich do organizmu wraz z pożywieniem jest tak istotne? W jakich produktach możemy je znaleźć? O tym dowiecie się z kolejnego felietonu przygotowanego przez trenera Krzyśka. Zapraszamy do lektury.
 

 

Niby MIKRO, a jednak bardzo ważne!


Mikroelementy  to składniki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinny, a wręcz muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Mikroelementy są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie niektórych procesów, wchodzą w skład komórek jako materiał budulcowy, są obecne w niektórych enzymach oraz hormonach, ale jednocześnie nie dostarczają żadnej energii. W organizmie człowieka są one stale wydalane poprzez kał, mocz czy pot dlatego bardzo ważne jest ich dostarczanie wraz z pokarmem.

Oto najważniejsze z nich:

Żelazo

Funkcja: Jest składnikiem niezbędnym do transportu tlenu w organizmie.
Źródła: w czerwonym mięsie oraz podrobach, produktach pochodzenia roślinnego np. w melasie, pełnych ziarnach, roślinach strączkowych.



Miedź

Funkcja: Jest wykorzystywana do uruchamiania rezerw żelaza do syntezy hemoglobiny. Jej udział jest konieczny przy wytwarzaniu tkanki łącznej i kostnej.
Źródła: w melasie, popularnej wątróbce, zielonych warzywach liściastych, pełnych ziarnach zbóż, nerkowcach, białej fasoli.



Cynk

Funkcja: występuje wewnątrz komórkowo, znajduje się w mięśniach, skórze, włosach oraz kościach.
Źródła: mięso, mleko i jego przetwory, pełnoziarniste produkty, ostrygi, nasiona roślin strączkowych, jaja, warzywa i owoce.


 

Jod

Funkcja: związany jest przede wszystkim z hormonami tarczycy. Niezbędny dla osiągnięcia wzrostu oraz dojrzałości płciowej.
Źródła: sól jodowana, ryby morskie, wodorosty oraz produkty rosnące na ziemiach bogatych w jod, kapusta, szpinak, szparagi, jarmuż, cebula, rzepa, pomidory.



Chrom

Funkcja: ważny dla prawidłowego metabolizmu glukozy, regulacji glukozy we krwi.
Źródła: wątróbka, otręby, zarodki ziaren, zbóż, ser, warzywa strączkowe, drożdże piwne czy podroby.


 

I wiele, wiele innych…

Mimo małej ilości zapotrzebowania na te mikroelementy, nie należy o nich zapominać! Są bowiem NIEZBĘDNE do prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie w fazie dojrzewania.


Materiał przygotował dietetyk - Krzysztof Goleń. Chętnych zapraszamy na odpłatne indywidualne konsultacje dietetyczne. Wszystkie informacje dostępne pod numerem telefonu – 690 018 030, a także pod adresem e-mail – dietetyk@talent.waw.pl

Autor: Talent Warszawa
pon
wt
śr
czw
pt
sob
ndz

Obejrzyj nas!
Więcej na
Wspierają nas
Szkolenie Sportowe Dzieci i Młodzieży prowadzone przez Talent Warszawa współfinansuje m.st. Warszawa
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".
X