Przed, w trakcie po wysiłku!
23 lis 2016

Dzisiejszym felietonem kończymy cykl „Konik wie co je!”. Tym razem powiemy wam w jaki sposób odżywiać się przed meczem, po, a także w przerwie między spotkaniami np. na całodniowych turniejach.

Właściwa dieta pozwoli osiągnąć najwyższą formę.

 

 

Przed, w trakcie i po wysiłku


Posiłek przed aktywnością fizyczną powinien zostać spożyty ok. 1,5 h przed rozpoczęciem wysiłku. Jeśli mamy trening lub mecz o godzinie 13:00, najlepiej będzie gdy ostatni posiłek zjemy ok. godziny 11:30. Możemy mieć wtedy pewność, że podczas wysiłku jedzenie nie będzie nam ciążyć w brzuchu, przeszkadzając w osiągnięciu maksymalnych osiągów. Ciekawą propozycją na danie przed meczem lub treningiem będzie chude mięso z większą ilością ryżu, makaronu lub kaszy, które są bogate w węglowodany, a więc dostarczą nam wiele energii na najbliższe kilka godzin. Nie zapominajmy też o warzywach, które są źródłem witamin. Powinniśmy natomiast unikać tłustych potraw, które mogą powodować uczucie przepełnienia.
 


W czasie turniejów często widzi się dzieci zajadające się zapiekankami, hot dogami, frytki, hamburgery czy inny potrawami typu fast-food. Są to źródła dużej ilości tłuszczy i innych niepotrzebnych składników, które na pewno nie pomogą nam w osiągnięciu najwyższych parametrów, a na dodatek mogą przyczynić się do pogorszenia samopoczucia. Odpowiednimi przekąskami pomiędzy meczami może być banan, jogurt pitny, wafle ryżowe, sałatka warzywna. Jeżeli decydujemy się na danie obiadowe, musimy pamiętać, żeby zjeść mniejszą porcję tuż meczu. Jeśli mamy pierwszy mecz o godz. 11:00, drugi o 12:00, pomniejszony posiłek powinniśmy zjeść tuż po pierwszym spotkaniu.

 


Jeśli mamy wielką ochotę na coś słodkiego to najlepszą alternatywą są żelki, ale bez żadnej posypki czy nadzienia.
 


Podobnie jak przy posiłkach przed i pomiędzy aktywnością fizyczną, wygląda sytuacja po niej. Należy jak najszybciej dostarczyć takich makroskładników jak białko i węglowodany, nadal ograniczając tłuszcze, które przez swą kaloryczność łatwo przedawkować, co będzie skutkowało odkładaniem się go w tkance tłuszczowej. Po raz kolejny odwołam się do popularnego, ale zarazem bardzo wartościowego posiłku, a więc: chude mięso + makaron + warzywa. Dobra alternatywą są też kanapki z ciemnego pieczywa z chudą szynką i warzywami (pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka) albo nabiał, jako źródło białka z pieczywem, jako źródłem węglowodanów.
 


 

Materiał przygotował dietetyk - Krzysztof Goleń. Chętnych zapraszamy na odpłatne indywidualne konsultacje dietetyczne. Wszystkie informacje dostępne pod numerem telefonu – 690 018 030, a także pod adresem e-mail – dietetyk@talent.waw.pl.

Autor: Talent Warszawa
pon
wt
śr
czw
pt
sob
ndz

Obejrzyj nas!
Więcej na
Wspierają nas
Szkolenie Sportowe Dzieci i Młodzieży prowadzone przez Talent Warszawa współfinansuje m.st. Warszawa
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".
X